Persoonlijke begeleiding

Persoonlijke begeleiding van onze verzekerden vinden we erg belangrijk. De zorg in Nederland is complex. Verzekerden hebben regelmatig vragen als zij zorg nodig hebben, voor zichzelf of als mantelzorger. Ook weten ze vaak niet waar ze de juiste ondersteuning kunnen vinden, zowel bij de start van een behandeling als tijdens een zorgtraject. Met onze begeleiding helpen we onze verzekerden zelf de regie te nemen bij het maken van keuzes en om hun eigen gezondheidsdoelen te realiseren.

Onze begeleiding is afgestemd op behoeften die we breed hebben geïdentificeerd bij onze verzekerden. We bieden ondersteuning in iedere fase van zorg; van het vermoeden van een gezondheidsklacht tot het herstellen van of leven met een aandoening. Deze ondersteuning is zowel digitaal, met online tools en diensten, als persoonlijk in de vorm van het CZ Zorgteam en het medisch advies van verpleegkundigen en artsen. Online bieden wij onder meer de CZ HulpWijzer en de CZ Zorgvinder. Met de Hulpwijzer kunnen verzekerden zien welke hulp beschikbaar en passend bij hun situatie is en hoe zij deze kunnen regelen. Bijvoorbeeld voor verpleging aan huis, hulpmiddelen, woningaanpassingen en vervoer. Met de Zorgvinder kunnen verzekerden per behandeling opzoeken welke zorgverleners de gezochte zorg bieden, welke gecontracteerd zijn en welke (voor hen) de beste zorg leveren. Het CZ zorgteam is bereikbaar voor onder meer het vinden van de best passende zorg, wachtlijstbemiddeling en hulp bij de aanvraag van een second opinion. Ook organiseert het CZ Zorgteam sinds 2019 vaste aanspreekpunten voor verzekerden die door een ingrijpende aandoening veel zorg en ondersteuning nodig hebben. Zo staat CZ groep klaar voor mensen met ALS. Door het aanstellen van een vast aanspreekpunt hoeven zij hun verhaal niet steeds opnieuw te vertellen en worden hulpmiddelen en allerlei andere zaken rondom de zorg en zorgverzekering zo efficiënt en snel mogelijk geregeld.

 

2018

2019

Ambitie 2020

Raadplegen CZ Hulpwijzer (unieke adviezen)

14.014

21.338

23.775

Consultatie cz.nl/zorgvinden (unieke behaalde pagina's)

318.805

410.623

435.500

Samen mantelzorgers ondersteunen

In 2019 introduceerde CZ groep de CZ Mantelzorgtest. Met deze online tool krijgen mantelzorgers meer zicht op de belasting die hun mantelzorgtaken met zich meebrengt. In de gemeenten Breda, Moerdijk en Tilburg is nu het lokale hulpaanbod van organisaties die (zorg)taken uit handen kunnen nemen, gekoppeld aan de online Mantelzorgtest. Zo krijgen mantelzorgers niet alleen inzicht in waar overbelasting dreigt, maar kunnen ze ook direct hulp inschakelen.