Verslag van de Ledenraad

'We zijn op de goede weg'

De Ledenraad vertegenwoordigt de verzekerden van CZ groep (de leden) en denkt vanuit hun perspectief actief mee over het beleid van onze organisatie. De Ledenraad vangt signalen op vanuit verzekerden, volgt wat er speelt in de maatschappij, woont incidenteel bijeenkomsten van CZ groep bij en brengt eigen ervaringen mee in hun gesprekken met het bestuur van CZ groep. Zo zorgt de Ledenraad ervoor dat leden van CZ groep voldoende invloed hebben op beleid.

De Ledenraad boog zich in 2024 over uitdagende opgaven, zoals personeels- en geneesmiddelentekorten in het zorgveld, het faillissement van huisartsenketen Co-Med, de wachtlijsten in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ), de ontwikkelingen rondom het Zuyderland ziekenhuis en de problematieken in Zeeland. De vraagstukken in de zorg zijn complex en uitdagend. Extra belangrijk dus om het belang van verzekerden scherp te houden.

Wat in ieder Ledenraadoverleg terugkomt: de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg. En daarmee de toekomst van de zorg. Hoe kan CZ groep haar verzekerden passende zorg garanderen, ondanks de oplopende kosten, personeelstekorten en de groeiende zorgvraag? De Ledenraad volgt de ontwikkelingen – intern en extern – inhoudelijk op de voet. Bijvoorbeeld rondom het geneesmiddelentekort. Er is een meldpunt geopend voor apothekers en groothandels voor het signaleren van een tekort of kwaliteitsdefect van geneesmiddelen. De Ledenraad neemt kennis van dit soort (actuele) ontwikkelingen, om een beeld te vormen bij wat dit betekent voor de verzekerden. Als er verder in de organisatie vragen leven, dan behartigen wij de belangen van de verzekerden. Bijvoorbeeld in onze gesprekken met het bestuur.

Daarnaast stelde de Ledenraad in 2024 nieuwe ambities ten aanzien van zijn rol in de organisatie. Dit jaar was het onze topprioriteit om daar concreter vorm aan te geven. Een aandachtspunt is timing van communicatie en informatievoorziening: we zouden over bepaalde kwesties graag eerder vanuit de organisatie geïnformeerd worden. Zo kunnen we onze adviesrol vaker en beter pakken. Maar in algemene zin zijn we op de goede weg. We merken dat we steeds meer betrokken worden. De dialoog met het Bestuursteam en de Raad van Commissarissen (RvC) is inhoudelijker geworden.

Belangrijke thema's voor de Ledenraad

Sommige thema’s waren dusdanig veelomvattend dat ze in de commissies Zorginkoop en communicatie besproken zijn en ook plenair in de Ledenraadsvergaderingen.

Focusonderwerpen commissie Zorginkoop

De commissie Zorginkoop komt zes keer per jaar bijeen met de divisie Zorg van CZ groep. Tijdens deze vergaderingen worden actuele onderwerpen rondom zorginkoop besproken en zorgonderwerpen voor de Algemene Ledenraadvergadering vastgesteld. Daarnaast wordt zowel de commissie als de Ledenraad al geheel, geïnformeerd over de voortgang van contractering van zorgaanbieders. Tevens worden we geïnformeerd over de voortgang van het Jaarplan Verzekerdeninspraak dat door CZ groep wordt opgesteld. Dit jaar hebben we een bijdrage geleverd aan de vragenlijsten voor de Patiëntenervaringsonderzoeken van de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) en de CPAP (apparaat voor slaapapneu).

In 2024 heeft de commissie meer inzicht gekregen in de ontwikkelingen vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA) waarbij regionaal zorgverleners, bewoners, gemeenten en andere betrokkenen afspraken maakten om de zorg toegankelijker en betaalbaarder te maken. Ook heeft de commissie inzicht gekregen in de uitdagingen rondom de wachtlijsten in de Geestelijke Gezondheidszorg, de huisartsenzorg, ouderenzorg en de inzet van kraamzorg. Groeiend personeelstekort is overal de rode draad en zal dat voorlopig blijven. Onze aanbevelingen zijn meegenomen door de managers Zorginkoop. Voor ons is het bevredigend dat onze inspanningen serieus genomen worden en vooral dat het verzekerdenbelang steeds beter in beeld is bij de inhoudsverantwoordelijken op de werkvloer.

Er is meerdere malen in de commissie gesproken over de aanwijzing van de Nederlandse Zorgautoriteit met betrekking tot het niet volledig nakomen van de zorgplicht. Hiernaast is ook de situatie rondom het faillissement van Huisartsenketen Co-Med besproken. Na afronding van het faillissement volgt een evaluatie over hoe dit traject gelopen is en wat er nog gerepareerd moet worden. We hebben gevraagd om de betreffende verzekerden van CZ groep daarbij te betrekken, nu zij daadwerkelijk betrokken zijn bij deze casus en er mogelijk de dupe van zijn. Als Ledenraad houden wij dan vinger aan de pols en hopen we dat er aanbevelingen uit voortvloeien wat de organisatie hiervan kan leren.

In relatie tot de bestuurlijke herinrichting binnen CZ groep hebben we het moment aangegrepen om als commissie ook onze doorontwikkeling te verkennen. Naast de inbreng die wij geven op het zorginkoopbeleid willen wij graag in gesprek raken over de kansen, zorgen en bottlenecks die zorginkopers in de praktijk tegenkomen, zodat wij daarop kunnen reflecteren in de Ledenraad. We bekijken als commissie gezamenlijk hoe we dat verder vorm kunnen geven.

Focusonderwerpen commissie Communicatie

Er is met enige regelmaat overleg met de organisatie. In samenspraak met de afdeling Communicatie wordt het Jaarplan Inspraak opgesteld. De afdeling Kwaliteitsmanagement informeert de commissie Communicatie elk kwartaal over actuele thema’s die spelen rond service aan verzekerden en klachten. Ook worden grote benchmark- onderzoeken besproken. De commissie vangt de signalen vanuit de leden op en filtert onderwerpen die breder aandacht verdienen binnen de Ledenraad en organisatie, zoals de bereikbaarheid van CZ groep en de sluiting van de klantenbalies en servicekantoren.

We denken als commissie Communicatie na over de bereikbaarheid van CZ groep als organisatie, maar ook over ons als Ledenraad. Het is belangrijk dat mensen ons weten te vinden als dat nodig is. In CZ Magazine 2024 zijn voortaan de contactgegevens van de Ledenraad opgenomen in het Colofon en in editie 1 van 2024 heeft de Ledenraad een reactie verzorgd voor de rubriek ‘CZ geeft antwoord’. De Ledenraad beheert een mailbox waar verzekerden berichten naartoe kunnen sturen. We behandelen geen individuele gevallen, maar als we een vraag, opmerking, suggestie of klacht vaker zien binnenkomen die we als Ledenraad herkennen, signaleren we dat. En we kunnen het doorzetten naar de afdeling die zo’n vraagstuk wel kan oppakken. Dit jaar uitten verzekerden bijvoorbeeld hun zorgen over de voorgenomen herinrichting van de zorg van het Zuyderland-ziekenhuis, over de onrust rondom Co-Med en ook over de sluiting van de klantenbalies en servicekantoren. Wij vinden het fijn als onze leden betrokkenheid tonen bij onderwerpen die spelen.

Daarnaast bekijken wij als commissie hoe we zichtbaarder kunnen worden voor de verzekerden van Nationale- Nederlanden en OHRA, want die vertegenwoordigen we ook. We willen met elkaar een brede mindset realiseren en zaken niet alleen vanuit het CZ label bekijken. Het leggen van deze linkjes gaat steeds beter.

Activiteiten Kiescommissie

In 2024 werd het nieuwe Bestuursteam aangesteld. Over de herinrichting van het bestuur zijn we als Ledenraad goed geïnformeerd en voortdurend aangehaakt gebleven. Volgens de reglementen hoeft de Ledenraad niet betrokken te worden bij de aanstelling van nieuwe bestuurders. Wel is een afvaardiging van de Ledenraad uitgenodigd om kennis te maken met de nieuwe bestuurders. Dat we die gelegenheid kregen, hebben we erg op prijs gesteld. Er is tijd geïnvesteerd om ons orgaan beter te leren kennen, hopelijk weten ze ons de komende jaren goed te vinden.

Ontwikkelingen van de Ledenraad

Adviessessie Passende Zorg in het ziekenhuis

Naast de overleggen met de afdeling Zorginkoop is het thema passende zorg in het ziekenhuis uitvoerig aan bod gekomen tijdens een adviessessie met de volledige Ledenraad. Er zijn twee vragen aan de Ledenraad voorgelegd. Hoe ver mag CZ groep gaan om ervoor te zorgen dat passende zorg wordt verleend? Welke maatregel zou een verzekeraar moeten nemen om de effecten van passende zorg te verzilveren? In vier groepen heeft de Ledenraad zich over de vragen gebogen en hebben de leden hun voorkeuren en inzichten met CZ groep gedeeld. Er is geconcludeerd dat de Ledenraad er waarde aan hecht dat CZ groep insteekt op passende zorg met een zorgvuldige aanpak. Hierbij moet aandacht uitgaan naar deze zaken: de maatschappelijke verwachting van passende zorg, de cultuur waarin de zorgprofessional werkt en de samenwerking en financiële afspraken tussen CZ groep, het ziekenhuis en de rest van de keten.

Inspiratiebezoek Vlissingen (Zeeuwse Zorgcoalitie)

Samen met de Raad van Commissarissen en het Bestuursteam ging de Ledenraad op bezoek bij Verpleeghuis Scheldehof in Vlissingen, onderdeel van de Zeeuwse Zorgcoalitie. Toegankelijke zorg is in de toekomst geen vanzelfsprekendheid. Door vergrijzing, ontgroening, stijgende werkdruk bij zorg- en hulpverleners én de oplopende wachtlijsten om de juiste zorg of ondersteuning te kunnen krijgen staat de houdbaarheid van ons zorgsysteem onder druk. Het moet anders in de zorg. In Zeeland gebeurt dat al. CZ groep vervult hierin een regisserende en aanjagende rol.

Co-host van het Landelijk Ledenradenoverleg

Dit jaar organiseerde verzekeraar VGZ het Landelijk Ledenradenoverleg. Er is een seminar georganiseerd over zogenoemde voorzorgcirkels, die als doel hebben om gezamenlijk te bouwen aan een nieuwe, zorgzamere samenleving. Wij, de Ledenraad van CZ groep, hebben hier als co-host een bijdrage aan geleverd. We zijn uitgenodigd om het seminar van volgend jaar te organiseren.

Zelfevaluatie Ledenraad

De Ledenraad kan alleen maar functioneren als de organisatie belang hecht aan onze bijdrage. Dat was het thema van onze zelfevaluatie van 2024. We willen zinvol zijn als Ledenraad. Dat betekent dat de organisatie ons op tijd moet betrekken, maar het betekent ook dat de organisatie bepaalde dingen van ons mag vragen. En dat wij ook iets van onszelf mogen vragen, als Ledenraadslid en als collectief. Dan komen we ook beter beslagen ten ijs als we gevraagd worden om onze mening.

Ieder jaar vindt in januari de zelfevaluatie van de Ledenraad plaats. Door met elkaar samen te kijken wie we zijn en waar we staan, gingen we met meer vertrouwen en de neuzen dezelfde kant op het jaar 2024 in. Dit jaar kozen we ervoor om onszelf een spiegel voor te houden tijdens de zelfevaluatie. Onder begeleiding van ons eigen dagelijkse bestuur, zonder externe begeleider erbij. We hebben met elkaar gesproken over de (advies)rol die we hebben als Ledenraad, de houding die we aannemen ten aanzien van de organisatie en de toegevoegde waarde die we willen leveren. Daarin groeien we als Ledenraad.

Dat is een verandering die dit jaar is ingezet. Zowel in onze eigen Ledenraad-gesprekken, als in gesprekken tussen de Ledenraad en andere bestuurlijke organen.

Bestuurlijke samenwerking

Het nieuwe dagelijks bestuur van de Ledenraad heeft snel na het aantreden – medio 2023 – proactief contact gezocht met de Raad van Commissarissen om nader kennis te maken en te overleggen over de manier waarop de Ledenraad optimale verbinding met de andere organen kan maken. De meer proactieve koers van de Ledenraad werd positief ontvangen, net als de wens om in dialoog meer toe te voegen en beter de expertise vanuit het verzekerdenperspectief in te kunnen zetten. Een van de directe opbrengsten is een nieuwe gezamenlijke jaarkalender waar vanuit de organen gezamenlijk het gesprek gevoerd kan worden.

Met de inzet, het onderling vertrouwen en de openheid in de samenwerking, gaan we 2025 zoals altijd positief en betrokken tegemoet. Wel zien we dat de problemen in de zorg immens zijn. Het is zaak om prioriteiten te gaan stellen. We kunnen als Ledenraad niet op alle thema’s diepgaand de inhoud in binnen vijf vergaderingen. De prioriteiten voor de komende periode stellen we vast in januari 2025.

Deel deze pagina: