Impact-, risico-, en kansenmanagement
Materialiteitsbepaling
CZ groep startte in 2022 met de voorbereidingen voor de uitvoering van de dubbele materialiteitsanalyse (DMA). In dat jaar stelden we, in afstemming met andere zorgverzekeraars binnen Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de waardeketen van onze organisatie op. Vanuit hier hebben we in 2023 onze (potentiële) impacts (positief en negatief) in kaart gebracht die zowel vanwege onze eigen organisatie als binnen onze waardeketen spelen. Gezien onze kerntaak, invloed (geldstromen) en aard van de belangrijkste activiteiten, hadden we met name aandacht voor impacts, risico’s en kansen die spelen rond de relatie met onze verzekerden en onze samenwerkingen in het zorgveld.
Na de initiële opstelling van een ‘longlist’ (bestaande uit in eerdere jaren geïdentificeerde materiële thema’s en duurzaamheidsonderwerpen zoals gepresenteerd in de European Sustainability Reporting Standards (ESRS)), hebben we een shortlist aan onderwerpen die in onze eigen organisatie en waardeketen voorkomen, op detailniveau beoordeeld. Onder meer op basis van ernst, reikwijdte en (on)omkeerbaarheid zijn onderwerpen beoordeeld, waarbij we scores tussen 0 en 5 hebben toegepast. Als drempelwaarde voor materialiteit hanteerden we in de basis een score van 3,5, gemiddeld, waarbij we ook hebben gekeken naar uitschietende scores op beoordelingsonderdelen om te voorkomen dat ernstige impact op één ervan door een gemiddelde-benadering weg zou vallen. In het beoordelingsproces, dat onder begeleiding van een externe expert plaatsvond, zijn openbare (wetenschappelijke) bronnen nader bekeken en intern besproken, heeft er overleg plaatsgevonden met branchegenoten, zijn stakeholders geconsulteerd (in brancheverband), hebben we input uit interne analyses (bijvoorbeeld de kostenanalyse van concerninkoop) gebruikt en zijn interne experts betrokken bij het beoordelingsproces. Eind 2023 stelde de toenmalige Raad van Bestuur van CZ groep de impactmaterialiteit vast.
In 2024 hebben we de impact-zijde van de materialiteitsanalyse aangescherpt op basis van nieuwe inzichten, actuele informatie, een aanvullende stakeholderdialoog en nadere afstemmingen in brancheverband. Hier zijn lichte aanpassingen uitgekomen. Zo zijn de materiële thema's van 2023 op positieve en negatieve impacts tekstueel aangescherpt en is 'Corruptie en omkoping' als materieel thema geschrapt.
Verder hebben we in 2024 de financiële materialiteit in kaart gebracht. Ook bij deze analyse zijn we gestart met de longlist die we op basis van eerste beoordelingen hebben teruggebracht tot een shortlist, in lijn met de bepaling van onze impacts als organisatie. De onderwerpen op de shortlist zijn vervolgens mede aan de hand van bestaande, interne risicoanalyses beoordeeld, rekening houdend met de kenmerken van het Nederlandse, solidaire zorgstelsel waar CZ groep onderdeel vanuit maakt en die financiële risico's grotendeels mitigeert (o.m. door risicoverevening, catastroferegeling en de jaarlijkse bijstelling van de premie). Bij de benadering van de onderwerpen is nadrukkelijk gekeken naar zowel de impacts die wij als organisatie hebben als de afhankelijkheden die we (potentieel) hebben, bijvoorbeeld van onze verzekerden en medewerkers. Onderdelen van de beoordeling waren onder meer de kans van voorkomen en de omvang van de (potentiële) kansen en risico's. Deze onderdelen zijn gescoord op een schaal van 1 tot 5, waarbij we een drempelwaarde voor materialiteit hebben aangehouden van minimaal 2. De beoordeling is uitgevoerd door de managers Vermogensbeheer, Risicomanagement en Sustainability & Integrated Reporting (S&IR), in afstemming met de bestuurder Finance & Risk (F&R). De beoordeling van duurzaamheidsrisico's is onderdeel van het reguliere riskmanagement; zowel in de strategische risico's (toegang tot zorg) als compliance risico's (zorgplicht, wet- en regelgeving rond privacy, e.a. zaken) als in het verzekeringstechnisch risico (toegang tot producten en diensten). Daarnaast zijn klimaatrisico's meegenomen in de ORSA (Solvency II) en in de ALM studie (Vermogensbeheer). We zien dat er mogelijk ook risico’s verder in de upstream waardeketen kunnen zijn. Dit dient echter eerst verder onderzocht te worden. We verwachten dit op middellange termijn in brancheverband op te willen gaan pakken.
Bij CZ groep is er een sterke overlap van de primaire doelen van de strategie (toegang en betaalbaarheid) met de materiële duurzaamheidsonderwerpen. Dit maakt dat het signaleren van en acteren op kansen integraal onderdeel uitmaakt van de sturing en management van CZ groep. In de financiële materialiteitsanalyse zijn er in 2024 geen kansen als materieel geïdentificeerd.
Binnen CZ groep coördineert en faciliteert het team S&IR het vaststellingsproces van de DMA en de implementatie van de CSRD. Hiervoor werkt het team indien nodig samen met externe experts, zoals bij de voorbereidingen van de dubbele materialiteitsanalyse. Tevens vindt er afstemming met branchegenoten plaats; CZ groep neemt deel aan de commissie CSRD van Zorgverzekeraars Nederland. Het team S&IR opereert onder verantwoordelijkheid van de bestuurder Finance & Risk. Het samenstellings- en vaststellingsproces van de DMA wordt vooraf besproken en vastgelegd. Gedurende de uitvoering wordt over de voortgang gerapporteerd aan de bestuurder Finance & Risk en periodiek ook aan het Bestuurteam en aan de Raad van Commissarissen (RvC). Vaststelling gebeurt integraal door het Bestuursteam. In 2024 zijn het gevolgde proces en de uitkomsten van de aangescherpte impactmaterialiteitsanalyse en de financiële materialiteitsanalyse besproken met afzonderlijke bestuurders (tot 1 mei 2024 met directeuren en de Raad van Bestuur). De eerdere voorbereidingen zijn getroffen met input van betrokken managers en CSRD-projectleiders in de divisies. Eind 2024 is de DMA vastgesteld door het Bestuursteam. In 2025 scherpen we onze DMA en onderliggende werkprocedures aan, zowel binnen de eigen organisatie als in brancheverband. Dit nemen we mee in de CZ hartslag.
In deze eerste DMA van CZ groep zijn met name openbare bronnen gebruikt als input en is het detailniveau beperkt. Onder voorbehoud van wijzigingen in de CSRD-wetgeving (nationaal en Europees) verwachten we de komende jaren de DMA zowel door verdere uitdieping van onze kant (bijvoorbeeld door verdere stakeholderdialoog) als door verbeterde onderzoeken / openbare data en totstandkoming van waardeketeninformatie, meer gedetailleerd worden.
Materialiteit van milieuthema's
Voor de materialiteitsbepaling van de milieuthema’s (klimaatmitigatie, waterverontreiniging en circulaire economie) is de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 als basis gebruikt. Vervolgens zijn openbare (wetenschappelijke)bronnen (met name RIVM en Gupta) nader bekeken en intern besproken. Ook heeft er overleg plaatsgevonden met branchegenoten en zijn stakeholders geconsulteerd (in brancheverband). Voor het thema waterverontreiniging is verder onderzoek nodig om te specificeren waar precies de watervervuiling door medicijnresten in de waardeketen van CZ groep voorkomt, welke stakeholders negatief kunnen worden beïnvloed en of er afhankelijkheden zijn van ecosysteemdiensten.
Voor klimaatmitigatie is daarnaast een uitstootanalyse van CZ groep gemaakt en is gezamenlijk met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een analyse gemaakt van de uitstoot van het zorgveld. Ook hebben we in 2024 klimaatrisico’s van de eigen organisatie en operatie en de waardeketen geïdentificeerd en geanalyseerd in het kader van het Own Risk and Solvency Assessment (ORSA, gericht op de beoordeling van risico’s op de middellange termijn in relatie tot de solvabiliteit). Eerder is de ‘Asset Liability Management’-studie (ALM, gericht op het beheer van activa en passiva) uitgevoerd. In onze analyse hebben we onderscheid gemaakt tussen de korte termijn fysieke risico’s en transitierisico’s. Uit deze analyse zijn klimaatrisico’s voor CZ groep niet-materieel gebleken.
Materialiteit van governance-thema's
Aan de bepaling van het materiële thema ‘bedrijfscultuur’ ligt de aard van onze organisatie ten grondslag. CZ groep is een organisatie van openbaar belang met de belangrijke maatschappelijke taak om bij te dragen aan het toegankelijk en betaalbaar houden van zorg in Nederland. Met dit als uitgangspunt, vinden wij het essentieel om een bedrijfscultuur te borgen en stimuleren waarin integer gedrag, transparantie over beleid, aantoonbare beheersing van risico’s en het zorgvuldig omgaan met gegevens centraal staan.
Materialiteit van beleggingen
Het vermogen van CZ groep wordt gespreid, in veel verschillende bedrijven wereldwijd, belegd. Onze beleggingsportefeuille is daarmee een representatie van de wereldeconomie. Het aandeel dat wij in individuele bedrijven hebben, is altijd gering. Onze beleggingen worden gescreend op ESG-risico’s, waarbij onacceptabele risico’s op basis van internationaal geaccepteerde standaarden uitgesloten worden. In het resterende universum wordt geïnvesteerd conform een 'best in class'-aanpak op het gebied van ESG-criteria. De spreiding in de beleggingsportefeuille zorgt niet alleen voor diversificatie van het financiële risico, maar ook voor diversificatie van de ESG-risico’s. Dit, in combinatie met het gegeven dat we een relatief kleine belegger zijn, maakt dat wij op geen enkel ESG-thema materiële impacts, risico’s of kansen onderscheiden en deze dus ook niet verder meegenomen zijn in de dubbele materialiteitsanalyse van CZ groep.
Opgenomen rapportage-eisen
In de bijlage ‘CSRD-index (referentietabel)’ wordt een lijst gepresenteerd van rapportage-eisen (European Sustainability Reporting Standards) die in deze Duurzaamheidsverklaring is opgenomen.