Algemene toelichtingen

CZ groep heeft als zorgverzekeraar een maatschappelijke kerntaak; het realiseren van toegankelijke en betaalbare zorg. Onze belangrijkste doelen zijn dan ook het bieden van de toegang tot zorg die nodig is en het bieden van een betaalbare en concurrerende premie aan onze verzekerden. De betrokkenheid bij mens en maatschappij ligt in het DNA van onze organisatie besloten. In onze strategie hebben wij vastgelegd dat het werken aan ‘Environmental, Social en Governance’-doelen (doelen op het gebied van milieu, klimaat, samenleving, zakelijk gedrag en ordentelijk bestuur) tot het fundament van onze bedrijfsvoering behoort. Zo zetten wij ons onder meer in voor het verbeteren van zorg en welzijn, het verminderen van ongelijkheid, de ondersteuning van kwetsbare mensen en het tegengaan van klimaatverandering.

Dit jaar rapporteren wij voor het eerst officieel conform de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)[2] over materiële positieve en negatieve duurzaamheidsimpacts, -risico’s en -kansen. Deze hebben wij in kaart gebracht aan de hand van een dubbele materialiteitsanalyse waarbij wij hebben gekeken zowel naar de impacts die wij als organisatie (potentieel) hebben op de wereld om ons heen, als naar de effecten die duurzaamheidsonderwerpen op onze bedrijfsvoering (kunnen) hebben.

In deze duurzaamheidsverklaring worden de relevante van toepassing zijnde rapportage-eisen uit de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) en de EU Taxonomie regelgeving door ons beantwoord, met daarbij de kanttekening dat we ons bewust zijn van het gegeven dat we in de exacte beantwoording de komende jaren nog kunnen groeien, mede door de huidige onzekerheden rondom berekeningen[3] en dat de rapportage-eisen nog aan ontwikkeling en interpretatie onderhevig zijn.[4] In de ESRS-index in bijlage bieden wij een overzicht van de rapportage-eisen waar we in deze verklaring over rapporteren.

2 Op Europees niveau is de CSRD sinds 1 januari 2024 van kracht. De EU-lidstaten hadden tot juli 2024 de tijd om de CSRD te verankeren in nationale wetgeving. In Nederland heeft dit proces vertraging opgelopen en op het moment van ondertekening van dit jaarverslag is dit proces nog niet afgerond. Dat betekent dat er geen zekerheid bestaat over het Nederlandse wettelijk kader. CZ groep heeft op vrijwillige basis 'limited assurance' aangevraagd bij de accountant op de duurzaamheidsverklaring en daarbij moet het voorbehoud gemaakt worden dat het toekomstig wettelijk kader wijzigingen in toepassingsvereisten met zich mee kan brengen waar CZ groep op dit moment nog niet op vooruit kan lopen.
3 In 2024 hebben zorgverzekeraars door gezamenlijke inspanningen beter inzicht gekregen in de scope 3-impact van zorgverzekeraars in de zorgketen. Er bestaat nog aanzienlijke onzekerheid in deze scope 3 CO2-uitstootcijfers, aangezien deze gebaseerd zijn op schattingen. In bijlage 3.5.6 worden deze aannames en de methodologieën verder toegelicht.
4 In het eerste kwartaal van 2025 is bekend gemaakt dat de Europese Commissie de CSRD en onderliggende rapportagestandaarden (ESRS) opnieuw onder de loep neemt, tezamen met de EU Taxonomie en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). In het kader van deregulering werkt de commissie aan een 'Omnibus wet' die de drie genoemde wetten bundelt en vereenvoudigt. Uit de eerste contouren van deze omnibuswet (gepubliceerd op 26 februari 2025) blijkt dat de ESRS gewijzigd zullen worden en dat de rapportage-eisen van de EU taxonomie teruggebracht zullen worden. Naar verwachting zal dit gevolgen hebben voor de wijze waarop wij onze rapportage over 2025 en verdere jaren zullen inrichten. 

Grondslag voor het opstellen van informatie

De duurzaamheids­verklaring is gebaseerd op de rapportage-eisen (ESRS) van de CSRD en is gebaseerd op duurzaamheidsimpacts, risico’s en kansen in onze eigen organisatie, en in onze waardeketen, zowel upstream als downstream.

Ga naar Grondslag voor het opstellen van informatie

Governance

Duurzaamheid hebben we ingebed in onze organisatie, in onze risicobeheersings­processen en bij onze bestuurs-, leidinggevende en toezichthoudende organen. 

Ga naar Governance

Strategie

De werkzaamheden van CZ groep richten zich op het ontwikkelen van zorgverzekerings­producten tegen betaalbare en concurrerende premies die verzekerden dekking bieden voor zorgkosten.

Ga naar Strategie

Impact-,­ risico-,­ en kansen­management

CZ groep startte in 2022 met de voorbereidingen voor de uitvoering van de dubbele materialiteitsanalyse (DMA). In 2024 hebben we de impact-zijde van de materialiteitsanalyse aangescherpt.

Ga naar Impact-, risico-, en kansenmanagement

Deel deze pagina: