Aandacht voor mentale gezondheid in coronatijd
De coronatijd heeft bij veel mensen voor mentale spanning gezorgd. Het verplicht thuiswerken, angst voor het virus, de onzekere toekomst: veel medewerkers liet en laat dit niet onberoerd. Bij CZ groep gingen we op zoek naar manieren om mentaal gezond te worden en blijven; niet alleen voor onze eigen collega’s, maar ook voor onze verzekerden en zakelijke klanten.
‘Hoe goed voel jij je vandaag?’ Die vraag stond in het najaar van 2020 centraal in onze campagne. Een vraag die misschien wel belangrijker was dan ooit. Met tips over mentaal en fysiek gezond blijven tijdens coronatijd stimuleerden we onze verzekerden door bijvoorbeeld de natuur op te zoeken (20 minuten in de natuur verlaagt de bloeddruk) of luisteren naar vrolijke muziek (10 minuten geeft je al meer energie). Via een app konden zij online hier ondersteuning bij krijgen.
Intern merkten we in 2020 dat de coronacrisis bij onze medewerkers zijn (mentale) tol eiste. We lieten door vitaliteitsbedrijf FitzMe een online workshop ontwikkelen, ‘Thuiswerken voor gevorderden’. Deze workshop ging niet over hoe je thuiswerkt, maar over hoe je mentaal fit blijft als je thuis werkt. Daarnaast stelden we laagdrempelige coaching beschikbaar voor iedere medewerker die even stoom wilde afblazen en even wilde praten over waar ze tegenaan lopen.
Ondersteuning zakelijke klanten
Ook onze zakelijke klanten hebben we ondersteund bij het mentaal weerbaar houden van hun medewerkers. Van Lanschot Kempen constateerde al snel dat het ‘nieuwe normaal’ best wel wat mentale druk legde op de medewerkers van de bank. “Daarom raakten Van Lanschot Kempen en CZ groep in gesprek om te kijken of hiervoor een goede aanpak bestond”, vertelt Loek van Groesen, senior adviseur zorg en bedrijfszorg. “En Van Lanschot Kempen was niet de enige, we hebben van veel zakelijke klanten vragen gekregen op dit vlak.” CZ groep kon werkgevers via het FitzMe-portal verschillende modules aanbieden op het vlak van veerkracht, vitaal thuiswerken en goed slapen. “Maar we hebben ook afspraken gemaakt met providers. Bijvoorbeeld met Mind&Health, die voor Van Lanschot Kempen een uitgebreid traject ontwikkelde met onder andere een training ‘vitaal leiderschap’.” Leidinggevenden gingen samen met hun medewerkers aan de slag om mentaal weerbaarder te worden. “Medewerkers hebben bijvoorbeeld samen met hun managers een ‘persoonlijk energieplan’ gemaakt, dat ook vast onderdeel is geworden van het werkoverleg”, vertelt Loek. “Er zijn vlogs, podcasts en webinars gemaakt om medewerkers tips te geven hoe ze mentaal gezond kunnen blijven.”
Dat had effect, zegt Diane Donath, Health Specialist bij Van Lanschot Kempen. "Het totale programma van Mind and Health heeft managers en medewerkers geholpen verbinding met elkaar en met Van Lanschot Kempen te houden. Daarnaast heeft het bijgedragen aan (mentaal) gezonde en fitte medewerkers en een laag ziekteverzuim.”