Online huisarts voor Zeeuwse verzekerden

Zeeuwse verzekerden van CZ-groep die vanwege het huisartsentekort in de regio niet ingeschreven staan bij een huisarts, kunnen sinds maart 2020 gebruikmaken van een digitale vorm van huisartsenzorg. Deze dienst was al in ontwikkeling en werd vanwege de coronacrisis versneld in Zeeland aangeboden.

De online huisarts Medicoo is een onafhankelijke zorgdienst van Medicinfo en is ontwikkeld in samenwerking met CZ groep. De dienst en bijbehorende app is onderdeel van het programma ‘Toekomst Bestendige Huisartsenzorg’, waarmee CZ huisartsenzorg nu en in de toekomst beschikbaar wil houden voor alle inwoners van Zeeland. Tijdens de eerste coronagolf werd duidelijk dat Zeeuwse verzekerden zonder vaste huisarts nergens terechtkonden met hun vragen over hun gezondheid en corona. Reden voor CZ groep en Medicinfo om de dienst versneld aan te bieden.

Goede vervanging

Er werd al sinds de zomer van 2019 ervaring opgedaan met Medicoo. De dienst werd vanaf toen aangeboden aan verzekerden van het label Just, als uitbreiding van de ‘App de dokter’-dienst. Deze verzekerden vinden het vaak prettig om digitaal zaken te regelen; een online huisartsconsult is makkelijker in een drukke agenda in te plannen dan een fysiek consult. Uit onderzoek bleek dat degenen die gebruikmaakten van het online huisartsenconsult erg tevreden waren over deze dienst en dat Medicoo bij bepaalde gezondheidsvragen een goede vervanging bleek van de fysieke huisarts.

Hoe het werkt

Het gebruik van Medicoo begint altijd met een chatgesprek met een verpleegkundige. Die beoordeelt aan de hand van een protocol of hij of zij zelf de vraag kan beantwoorden. Wanneer het kan en nodig is, wordt er door de verpleegkundige een beeldbel-consult met een huisarts ingepland. Voor sommige klachten moet een fysieke afspraak gepland worden met een huisarts. Als dat het geval is, dan ondersteunt Medicoo zo nodig bij het zoeken naar een huisartsenpraktijk waar de patiënt terechtkan voor consult.